"De gunfactor bij Barneveldse ondernemers is groot"

Gemeente Barneveld beschikt over diverse grondposities. Op kiesjekavel.nl vindt u snel de kavel om te wonen of te ondernemen.
Wie je ook bent, je bouwt in Barneveld.

Wonen in de Gemeente Barneveld?Ondernemen in de Gemeente Barneveld?

Kies je kavel

Kies je kavel

Ubbo Hempenius, eigenaar H&S Group, voorzitter Barneveldse Industriële Kring
Onze vestigingslocatie is al sinds 1973 een voordeel
Waar is Ubbo Hempenius enthousiast over?
 • Centrale ligging van Barneveld
 • Geplande realisatie containerterminal
 • Arbeidsethos en moraal onder lokale bevolking
 • Saamhorigheid onder de ondernemers

‘Exceeding borders’. Dat is de visie van H&S Group in Barneveld en geen bezoeker kan dit ontgaan. De kernachtige visie hangt – ingelijst en wel – in de entree. H&S Group overschrijdt de grenzen als specialist in het vervoer van vloeibare levensmiddelen. “Sinds 1973 zijn we in Barneveld gevestigd”, zegt Ubbo Hempenius, eigenaar van het van oorsprong Friese familiebedrijf. “In al die jaren is onze vestigingslocatie een voordeel gebleken. Barneveld ligt buitengewoon mooi centraal in het land. Amsterdam, Rotterdam, de Duitse grens: binnen een uur ben je overal. Als de containerterminal binnen enkele jaren is gerealiseerd, wordt Barneveld helemaal een logistiek knooppunt.”

Nijver en betrouwbaar
Met 450 medewerkers is H&S Group één van de grootste werkgevers in de regio. Hempenius prijst zich gelukkig met de mentaliteit van de lokale medewerkers. “De moraal en arbeidsethos zijn heel goed. Werknemers zijn nijver en betrouwbaar. Dat is onderdeel van de cultuur. Mede daardoor is het prettig zakendoen in Barneveld.”

En zaken dóet H&S Group in Barneveld. Het ene bedrijf levert de banden voor de vele vrachtwagens, de ander repareert de opleggers en weer een ander bedrijf levert de trucks. Kortom: een grote indirecte lokale werkgever. Hempenius gunt het de lokale bedrijven graag.  “De saamhorigheid onder de ondernemers is groot. Dat is ook te merken aan de groei van de Barneveldse Industriële Kring. Het ledenaantal is stijgende. Bij de evenementen die we organiseren gaat het niet alleen om gezellig borrelen, maar ook om netwerken. Zakendoen.”

Goed gastheer
Barneveld heeft sowieso een gezond en actief bedrijfsleven. Veel bedrijven zijn gerelateerd aan de agro- en foodsector. “Een sector waarin de crisis minder voelbaar is. Mensen blijven immers eten en drinken”, stelt Hempenius nuchter vast. Hij nodigt ondernemers hartelijk uit om naar Barneveld te komen. Als mede-ondernemer, voorzitter van de BIK én alvast een klein beetje namens de gemeente Barneveld. “De gemeente zal bedrijven die zich hier willen vestigen ontvangen als een goed gastheer!”
 

Corné van Delen, Van Delen Telecom
Wil je nog centraler gevestigd zijn dan in Barneveld....?
Waar is Corné van Delen enthousiast over?
 • De werkmentaliteit van de Barneveldse werknemers
 • Het ondernemersklimaat
 • De centrale ligging en optimale ontsluiting van Barneveld
 • De gezonde lokale economie

Van Delen Telecom en Barneveld. Ze horen bij elkaar. Het is waar, ook buiten Barneveld heeft de telecomdienstverlener de nodige (grote) klanten. “Maar we gaan voor geen goud weg uit Barneveld”, zegt ondernemer Corné van Delen. “Als je hier eenmaal bent gevestigd en het vertrouwen hebt gekregen, krijg je daar veel voor terug. Ik woonde zelf in Nijkerk, maar begon hier een bedrijf omdat ik destijds ruimte van mijn broer kon huren. Ik was dus nieuw in Barneveld. Met iemand uit de straat ging ik mee tennissen. Zo leerde ik andere ondernemers kennen. Zeker toen ik lid werd van clubs als de Jonge Ondernemers Sociëteit (JOS) en de Barneveldse Industriële Kring (BIK). Ze kijken misschien even de kat uit de boom, die Barnevelders, maar ze gunnen elkaar ook de handel.”

Goede werkmentaliteit
Als werkgever is Corné ook enthousiast over Barneveld. De mentaliteit van de Barnevelders spreekt hem bijzonder aan. “Gewoon aanpakken. Werken. Daar houden ze van. Het zit er gewoon in. Dat is voor elke werkgever een voordeel. En mede door die mentaliteit is de lokale economie heel gezond.” Wat Corné ook prettig vindt, is dat de Barnevelders zich graag aan hun afspraken houden. Dat maakt hen tot betrouwbare medewerkers en zakenrelaties.

Centraal in Nederland
Een blik op de kaart leert al snel dat Barneveld in het centrum van Nederland ligt. Corné vindt dat maar wat handig. “Heb je accountmanagers die op pad gaan? Heb je een logistieke afdeling? Binnen een uur ben je bijna overal. Zeg nou zelf: waar zit je nog centraler dan in Barneveld? Dankzij de A1 en A30 is de ontsluiting in alle windrichtingen heel goed.”

Wereldwijd op de kaart
Al is Corné dan geen Barnevelder van oorsprong, met gezonde trots praat hij over ‘zijn’ plaats, waar hij inmiddels ook met veel plezier woont. “Je ontmoet hier een ondernemend volk. Verschillende bedrijven hebben Barneveld wereldwijd op de kaart gezet, onder andere in de pluimveesector. Er is hier ruimte voor ondernemers met de nodige ambities!”
 

Wilhelm Beens
Dankzij de gemeente was de vergunning snel rond
Waar is Wilhelm Beens enthousiast over?
 • Rustig wonen aan de rand van Kootwijkerbroek
 • Wonen en werken gecombineerd in een huis met kantoorruimte
 • Locatie dichtbij uitvalswegen naar Barneveld en de rest van Nederland
 • Soepele opstelling van de gemeente

“Het wordt een heel strak huis”, zegt Wilhelm Beens, wijzend naar de pas gemetselde muren van kalkzandsteen. “Een wit huis met een kopgevel, dakkapellen van zink en zwarte pannen. Binnen komt er een vloer van beton. Heel puur en stoer.” Hij ziet het al helemaal voor zich en heeft genoeg ideeën over de inrichting. “De kozijnen worden zwart aan de binnen- en buitenkant. Het interieur wordt sober, met zwart/wit als basis.”

Toe aan een eigen ruimte
De ideeën over de inrichting verraden de creativiteit van Wilhelm. De 21-jarige Kootwijkerbroeker begon in 2012 zijn eigen bedrijf: Wilhelm Marketing & Design. Aanvankelijk was het ‘zolderkamerwerk’. Naast zijn studie, bij zijn ouders thuis. Inmiddels is Wilhelm fulltime met zijn bedrijf bezig. “Je wilt dan ook een ruimte hebben waar je klanten langs kunnen komen, in de stijl van je bedrijf. Omdat ik persoonlijk contact met klanten wil houden, mag dat van mij zeker een kantoor aan huis zijn. We hebben trouwplannen, dus van een eigen huis moest het toch komen”, glimlacht Wilhelm.

Wonen in alle rust
Wilhelm en zijn vriendin bekeken eerst een bestaande woning in Kootwijkerbroek. Maar met alle voorgenomen verbouwingen meegerekend, zou dat een flinke investering worden. “We wilden het liefst in Kootwijkerbroek blijven. Het is een rustig dorp. Maar je zit wel dichtbij Barneveld. Ik heb zelf klanten op bedrijventerreinen De Valk en De Harselaar. Vanuit Kootwijkerbroek ben ik er zo. Daarom waren we blij dat we een kavel van de gemeente konden kopen. Op Puurveen.”

Gemeente heel soepel
Alle verhalen over vergunningsperikelen ten spijt, is Wilhelm enthousiast over de gang van zaken. Hij besprak het eerste ontwerp van de architect met de dorpsbouwmeester en na wat kleine wijzigingen was dit akkoord. “De gemeente was er soepel in. De vergunning was snel rond”, zegt Wilhelm, terwijl hij de verrichtingen van de bouwvakkers volgt. “We bouwen een huis met een kantoor. Het kantoor krijgt een eigen ingang, met een eigen huisnummer. Zo houden we onze privacy; wil ik ’s avonds nog even werken, dan loop ik binnendoor naar kantoor. Een eigen huis bouwen, helemaal naar je zin. Het is voor ons echt een droom die in vervulling gaat!”
 

Joost van Boven, directeur Broekhuis Barneveld
De gunfactor onder de Barneveldse ondernemers is groot
Waar is Joost van Boven enthousiast over?
 • De samenwerking met de bedrijvencontactfunctionaris van de gemeente
 • De bereikbaarheid vanuit alle windrichtingen
 • Ondernemersklimaat en arbeidsmoraal
 • Gunfactor onder de ondernemers

Toen Broekhuis Barneveld in 2002 een nieuw pand wilde laten bouwen, was de keuze voor de vestigingsplaats niet moeilijk. Al sinds 1932 is de Opel- en Chevrolet-dealer in Barneveld gevestigd. Het moest vooral Barneveld blijven, en dan het liefst op een goed bereikbare plaats.

Uitstekend bereikbaar
“Om een auto te kopen, willen mensen ver rijden. Voor het onderhoud van een auto niet. Bereikbaarheid voor klanten uit de omgeving én klanten uit het hele land is dus belangrijk. Dat is de kracht van Barneveld – en van onze locatie op bedrijventerrein De Briellaerd”, zegt Joost van Boven, terwijl achter hem het verkeer over de A30 raast. “Je bent hier vandaan zo aan de andere kant van Barneveld, maar je zit ook meteen op de snelweg richting het noorden, oosten, zuiden of westen van het land.”

Gunfactor
Als voorzitter van de ondernemersvereniging op de Briellaerd is Joost inmiddels ingevoerd in het Barneveldse bedrijfsleven. En wat hem opvalt, na jarenlange ervaring in andere plaatsen: de gunning onder de ondernemers. “De gunfactor onder Barneveldse ondernemers is groot. Er zijn hier heel wat netwerken en clubs. Als je daar actief aan deelneemt, krijg je er veel voor terug.”
Het autobedrijf met zijn grote, glazen gevels, is tekenend voor het niveau van de bebouwing op De Briellaerd. De kwaliteit van de architectuur ligt hoog op dit bedrijventerrein. Voorlopig kan de dealer hier vooruit. De showroom blijft belangrijk, maar de werkplaats wordt nog belangrijker.

Prettige samenwerking
Joost is tevreden over de samenwerking met de gemeente. “De lijnen zijn kort. Dat hoor je ook wel eens anders. De gemeente heeft een bedrijvencontactfunctionaris die vergaderingen van de ondernemersvereniging bijwoont en heel toegankelijk is. Dat werkt prettig.”

De ondernemersvereniging heeft op eigen initiatief het Keurmerk Veilig Ondernemen voor De Briellaerd in de wacht gesleept. “Dat doen we samen, als ondernemers. We geven ook gezamenlijk invulling aan het parkmanagement. Van beveiligingscamera’s tot en met centrale inkoop van energie. Zo gaat dat in Barneveld!”

Michiel en Joke van Eldik
In een nieuwbouwwijk kom je er gemakkelijk tussen: iedereen is nieuw
Waar zijn Michiel en Joke van Eldik enthousiast over?
 • De vriendelijke Barnevelders
 • Hun nieuwe kennissenkring
 • De scholen in de directe omgeving
 • De uitstekende bereikbaarheid

Hij is geboren en getogen in het Betuwse Haaften. Zij in Veenendaal. En omdat Michiel een bedrijf heeft in Veenendaal, was de keuze voor Veenendaal als woonplaats logisch. Toch kon Michiel er niet wennen. Toen een eventuele verhuizing ter sprake kwam, tekende hij op de kaart simpelweg een cirkel om Veenendaal. “Ik wilde natuurlijk niet te ver van mijn bedrijf wonen. Barneveld viel ook binnen die cirkel. We kenden het dorp eigenlijk alleen van een tuincentrum, een opticien en één kennis.”

Liever nieuwbouw
Michiel en Joke bekeken verschillende bestaande huizen. Met hun jonge gezin wilden ze echter het liefst in een jonge wijk wonen. “In een nieuwbouwwijk kom je er als niet-Barnevelders gemakkelijk tussen. Iedereen is daar nieuw”, zegt Michiel. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een geschikte kavel.”

Ze kochten uiteindelijk een kavel van 475 m2 in de wijk Veller. Dichtbij de A30 en groot genoeg om de notariswoning te bouwen die ze in gedachten hadden. “We wilden in elk geval een erker, een veranda, een carport, een woonkeuken en vijf slaapkamers”, vertelt Joke. “Inmiddels wonen we met veel plezier in onze nieuwe woning. Vooral de lange tafel in de woonkeuken is favoriet. Daar zitten we vaker dan in de voorkamer.”

Nieuwe kennissen
Joke was eerst elke woensdagmiddag in Veenendaal te vinden, bij haar familie en kennissen. Ze constateert met een glimlacht dat het minder wordt. “We hebben hier al snel een kennissenkring opgebouwd. Bij de school en in de kerk ontmoeten we veel mensen. We werden al snel uitgenodigd door deze en gene om een bakje te komen doen.”
Michiel knikt instemmend. “Dat vind ik zo leuk in Barneveld. Je kunt hier je eigen leven leiden, maar ook met iedereen een praatje maken.  De mensen zijn vriendelijk en groeten elkaar. Die mentaliteit vind ik fantastisch.”

Scholen op steenworp afstand
En wat voor het gezin met opgroeiende kinderen ook fantastisch is: alle scholen bevinden zich zo ongeveer op een steenworp afstand. Zowel de basisschool als een school voor voortgezet onderwijs. Michiel en Joke kijken elkaar maar eens aan. “Wij willen hier beslist niet meer weg…”

Huib van Roekel, Van Roekel Reclame
Dit pand heeft veel aandacht én nieuwe klanten opgeleverd
Waar is Huib van Roekel enthousiast over?
 • Nieuw pand heeft voor omzetgroei gezorgd
 • Veel bedrijvigheid (lees: klanten) in Kootwijkerbroek en omgeving
 • Uitstekende contacten met de gemeente rond de bouw
 • De open dag met 1000 bezoekers smaakt naar meer…

Als Huib van Roekel in 2006 zijn huidige pand in Kootwijkerbroek gezien zou hebben, zou hij niet geloofd hebben dat het ooit zíjn pand zou zijn. Jarenlang werkte Huib in de bouw, maar een motorongeluk veranderde in 1993 zijn leven. De Kootwijkerbroeker belandde in een rolstoel, maar gaf de moed niet op. “Ik werkte bij een reclamebedrijf en een betoncentrale. In de avonduren begon ik voor mezelf. In 2006 schreef ik me onder de naam Van Roekel Reclame in bij de Kamer van Koophandel. Ik hield me vooral bezig met het beletteren van auto’s. Dat deed ik gewoon thuis, in een schuur achter het huis van mijn ouders. Een vriend hielp me bij het beletteren.”

Van tijdelijke loods naar eigen kavel
De schuur werd al snel te klein en Huib liet er een keet naast zetten. Hier was de kantine en stonden de printers opgesteld. Na een jaar kwam hij wéér ruimte tekort. Het bleef namelijk niet bij auto’s beletteren. Al snel maakte Van Roekel Reclame ook gevelreclame, bewegwijzering, lichtbakken, borden, aluminium frames en andere signing. “Ik liet toen een tijdelijke loods naast het huis zetten, in afwachting van een mogelijkheid om te bouwen. Illegaal”, zegt Huib met pretlichtjes in zijn ogen. “In 2009 werden de kavels op Puurveen verloot, maar ik viste achter het net. Gelukkig zagen enkele bedrijven van de koop af en kreeg ik alsnog de kans om het mooiste plekje van Puurveen te kopen: de hoek van De Spil en de Nachtegaalweg.”

Door de recessie – die in 2008 voelbaar was geworden – liet Huib zich niet weerhouden. Vanaf de eerste dag zit de stijgende lijn in zijn cijfers. Hij doet er nuchter over. “We zijn niet duur en proberen zo netjes mogelijk te werken. Zijn er problemen, dan lossen we dat meteen op. Dat is belangrijk.”

Een boost voor bedrijfskleding
Inmiddels heeft Huib twee medewerkers in vaste dienst. Ze hebben ruimte genoeg in zijn pand. Het perceel is 711 m2 groot. Ruim de helft is daarvan bebouwd. Het pand telt naast een hoge bedrijfsruimte drie verdiepingen. Met gepaste trots laat Huib de showroom op de begane grond zien. “In dit pand is de bedrijfskleding heel goed gaan lopen. Mensen komen hier makkelijk even binnen voor een overall, werkbroek of een paar klompen. Door dit nieuwe pand hebben we onszelf op de kaart gezet”, zo vat hij het samen. “Want dat is wel zeker: een nieuw pand levert veel aandacht én nieuwe klanten op!”

Lammert Wilbrink, projectontwikkelaar
De gemeente stelt zich op als ondernemer
Waar is Lammert Wilbrink enthousiast over?
 • Ondernemende opstelling van de gemeente
 • Snelle beslissingen, korte procedures
 • Goede bereikbaarheid van Barneveld
 • Gezonde lokale economie

Projectontwikkelaars als Lammert Wilbrink zitten niet te wachten op langdradige onderhandelingen met de gemeente. Als er ondernemers zijn die bedrijfsruimte nodig hebben, of als Lammert zelf kansen ziet, is het zaak om knopen door te hakken. “Juist daarom ben ik zo enthousiast over de samenwerking met de gemeente Barneveld. De gemeente stelt zich op als ondernemer. Ze houden van korte lijnen. Ik bel gewoon rechtstreeks met mijn contactpersonen. Bij vergaderingen zitten meteen de juiste mensen aan tafel, zodat er stappen gezet kunnen worden. Dat werkt ideaal. De gemeente is supersnel met beslissingen en procedures.”

Lammert ontwikkelt zowel in opdracht als voor eigen risico. Hij ziet volop kansen binnen de gemeente Barneveld. Zo realiseerde hij een fraai bedrijfsverzamelgebouw op bedrijventerrein De Briellaerd. “Barneveld is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor ondernemers. De bereikbaarheid is super! Er is ruimte voor dienstverlenende en logistieke bedrijven, maar ook voor industriële bedrijven. Klopt een bedrijf aan met de vraag naar de ontwikkelmogelijkheden, dan kan ik daar snel helderheid over geven. We werken heel nauw samen met de gemeente Barneveld.”
 

Judith en Gideon Verkade
Een geweldige omgeving waar je heerlijk kunt fietsen
Waar zijn Judith en Gideon Verkade enthousiast over?
 • Heerlijk wonen in rustige en kindvriendelijke wijk Veller
 • Fantastische omgeving om te fietsen
 • Welwillende medewerking van de gemeente bij aankoop kavel
 • Helemaal thuis in Barneveld

Hij omschrijft zichzelf als ‘import’. En dat is Gideon Verkade in Barneveld. Hij woonde altijd in Soest en daar werkt hij nog steeds als in- en verkoopdirecteur bij een groep autobedrijven. “Ik was een Soestenaar, totdat ik een vrouw ging halen in De Glind”, glimlacht hij. “We besloten in Barneveld te gaan wonen.” Inmiddels wonen Gideon en Judith met hun drie kinderen in een stijlvol herenhuis in de wijk Veller.

Racefietsen met vrienden
Judith woonde daarmee dicht bij haar familie en kennissen. Gideon moest opnieuw beginnen met het opbouwen van zijn sociale netwerk. “Natuurlijk moest ik wennen. In Soest zijn de mensen meer op zichzelf. Hier is meer sociale controle en dat is positief. Maar het duurt even voordat je daarin je eigen vriendenkring hebt opgebouwd. Dat ging bij mij vooral snel toen ik eenmaal ging racefietsen met een buurman. Je woont hier echt in een geweldige omgeving waar je heerlijk kunt fietsen. Elke donderdagavond en zondagmorgen trekken we eropuit, met een man of dertig. Het zijn voornamelijk ondernemers en onder hen heb ik inmiddels verschillende vrienden.”

Welwillende gemeente
Na een jaar of vijf gingen Judith en Gideon zich oriënteren op een ander huis. Ze bezichtigden onder meer een bestaande woning in Barneveld. “Daar zouden we zoveel aan moeten verbouwen, dat we voor dat geld beter nieuw konden bouwen”, zegt Judith. “Zodoende zijn we met de gemeente in contact gekomen. We zochten een bouwkavel in een rustig wijk. Ik wilde graag een tuin op het zuiden.”
Bijna was de handtekening voor een ander kavel gezet, toen de gemeente hen attendeerde op het naastgelegen perceel. Op de hoek, met een tuin op het zuiden, direct naast de Barneveldse Beek en een groenzone. De koop was toen snel gesloten. “Onze contactpersoon bij de gemeente begreep ons en was welwillend. Voor ons was het echt een medestander, die ons goed heeft geholpen.”

Vlotten bouwen en schaatsen
“We hebben een herenhuis gebouwd met klassieke elementen. Een huis met een smaakvolle, warme uitstraling. Ik heb de bouw zelf begeleid”, zegt Gideon. “Daar kijken we met plezier op terug. We hebben veel leuke mensen ontmoet. Vakmensen, die als een team te werk gingen en met ons meedachten.”

Judith, Gideon én de drie kinderen hebben hun draai gevonden in Barneveld. In deze rustige wijk kunnen de kids naar hartenlust spelen. Zomers bouwen kinderen uit de buurt vlotten in de beek, ’s winters wordt er volop geschaatst. Ex-Soestenaar Gideon is er helder in. “Ik zou niet meer weg willen uit Barneveld!”

Kies je kavel

Snel bekijken welk kavel het best bij uw wensen past? Dat doet u heel eenvoudig met onze kavelkiezer  >>

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkelingen  >>

Gratis informatiepakket

Gemeente Barneveld stuurt u graag gratis het uitgebreide informatie-pakket toe. Vraag ‘m hier aan!  >>

Kavel-alert aanmaken

Vul hier uw voorkeuren en wij informeren u direct zodra het best passende kavel beschikbaar is  >>

Kavel uitgelicht

Graag brengen wij een kavel speciaal onder de aandacht. Deze vindt u hier  >>

Bel mij terug

Graag bellen wij u terug om u persoonlijk te informeren over de mogelijkheden. Vul het formulier in  >>